wool underwear TÜRKİYE CANIM FEDA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
on 18 Temmuz 2011 Pazartesi

Dilicikli aşı ile İncir yapraklı kabak üzerine Hıyar aşılama

Aşılı hıyar fidesi ile yetiştiricilik yalnız serada veya ipe alınan yetiştiricilikte başarılı olmaktadır.
Yerde sürünen hıyar yetiştiricilkde toprağa değen gövde nadirende olsa kökler meydana gelmekte ve Aşılamanın masa kalmamaktadır.
Gövdede meydana gelecek köklerle hastalıklar bulaşabilmektedir.
Toprakdan bulaşan kök hastalıklarına karşı en çok kullanılan hastalıklara dayanıklı anaç (Cucurbita ficifolia) İncir yapraklı kabaktır.

Uygulama Japonya ve Batı Avrupa Ülkelerinde yaygındır.
Cucurbita ficifolia anacı üzerine hıyar aşılamada yapılacak işlemler şöyledir.
1. gün hıyar çeşidi kasaya ekilir. 4. gün Çimlenip toprak üzerine çıkan fidelerden daha pişkin fide elde etmek için saksılara şaşırtma yapılır. 6. gün Cucurbita ficifolia anacının tohumları ekilir ve gerekirse saksılara şaşırtılabilir.

Her iki bitkinin hipokotillerinin (kotiledon yapraklarına kadar olan kısım) Uzaması için kısa bir süre az ışığa ve yüksek sıcaklığa (30 C) maruz bırakılır. 10 cm lik hibokotil uzunluğu aşılama için uygun yüksekliktir.

11.Gün bitkiler aşıya uygundur. Anaç bitki saksıdan veya kasadan dikkatlice sökülür tohum yaprağının altından jiletle yukarıdan aşşağı doğru meyilli kesilir. yetiştirilem hıyar fidesi de saksıdan sökülür. Anacı kesildiği aynı yükseklikte ve altından yukarı doğru meyilli kesilir. Anaç ve hıyar çeşidi gövdenin yarısınakadar ve aynı meyil ve uzunlukda kesilmelidir. kesilen kısmın uzunluğu 1-1.5 cm olmalıdır.
Kesilen diller bir biri arasına yerleştirilir. Aşılama yerinin etrafı aleminyum folya veya selofan bant ile sarılır. her iki bitki birlikte saksıya şaşırtılır. (dikilir)

Aşılanan bitki sera içindeki pilastik tünel altına alınır. Aşılamadan sonra bitkilerin bulunduğu ortamın sıcaklığı en az bir gün yüksek tutulur.
Havalandırma azaltılır. 12-15. gün bitkilerin sertleşmesi (pişkinleşmesi) için hergün bir kaç saat pilastik tünel açılır.

21. Gün Aşılamasan 10-12 gün sonra kaynama meydana gelir. Anacın tepesi aşı üzerinden kesilr. 28. Gün hıyar bitkisinin gövdesi aşının altından kesilir. Şimdi aşı işlemi tamamlanmış yetiştirme alanına dikilebilir.

Aşılı bitkiler kök hastalıklarına karşı dayanıklı olup erkencilik sağlarlar. Bu sebepden aşılanmamışlardan daha çok verimlidirler. Aynı zamanda daha düşük toprak sıcaklığına karşı dirençlidirler.

Aşılı fide yetiştirme devresi normal yetiştiriciliğe göre 8-10 gün daha uzamaktadır.





Related Posts with Thumbnails
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...